Τα χαρακτηριστικά του βασικού κτιρίου και εκθέματος του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο.
Τονίζεται ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του project έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Ιανουαρίου 2024. Το σύνολο της έκτασης του Πάρκου θα είναι περίπου στα 26.000 τ.μ.. Το έργο θα υλοποιηθεί στην περιοχή Φλοίσβος στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου Αττικής και πιο συγκεκριμένα στις εκτάσεις που θα παραχωρηθούν στο «Ταμείου Εθνικού Στόλου» (ΤΕΣ) υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού. Το συνολικό χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί κατά τη φάση κατασκευής υπολογίζεται σε 1074 ημέρες (περίπου 900 εργάσιμες ημέρες), ήτοι περίπου 36 μήνες.
Όπως αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), το κτίριο του Οδυσσέα, αναπτύσσεται στα παρακάτω οριζόντια επίπεδα:
Το επίπεδο του Υπογείου με τις ΗΜ εγκαταστάσεις και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης (~5.560 m2)
Το επίπεδο του Ισογείου (μεικτή επιφάνεια ~3.650 m) του Πάρκου και του «φυσικού αγκυροβολίου», χώρος κοινοχρήστων λειτουργιών, με τις εξής χρήσεις: είσοδος, ενυδρείο, κατάστημα / πωλητήριο, αμφιθέατρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, καφέ, γραφείο
Το επίπεδο του κυρίως εκθεσιακού χώρου στον 1ο όροφο (μόνιμων εκθέσεων, μεικτή επιφάνεια ~ 3.800 m2).
Το επίπεδο του παταριού παιδικών εκθέσεων (μεικτή επιφάνεια ~ 990 m2)
Το επίπεδο 2ου Ορόφου (μικτή επιφάνεια ~ 2.300 m2), των περιοδικών εκθέσεων, της βεράντας, της πλώρης και του παρατηρητηρίου, με τις εξής χρήσεις: Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων, εστιατόριο, αίθριο, ραμπόσκαλα και κλίμακα ανόδου στο δώμα
Το επίπεδο του επισκέψιμου δώματος.
Το Υποβρύχιο
Στη Ζώνη Αιγιαλού και της παραλίας, απέναντι ουσιαστικά από το Θωρηκτό Αβέρωφ, θα εκτίθεται το Υποβρύχιο Τύπου 209, το οποίο θα είναι προσβάσιμο από την νότια πλευρά μέσω μεταλλικών κλιμάκων που οδηγούν στις δύο θύρες που θα διανοιχθούν στην όψη του. Η περιοχή του υποβρυχίου θα βρίσκεται στα νότια του κτιρίου του Οδυσσέα και θα είναι συνολικής έκτασης 3,500 τ.μ., που περιλαμβάνει:
Τον άμεσο χώρο του Υποβρυχίου, τοποθετημένου σε μπουντέλια και νερό.
Ενδεχόμενο Info point-εκδοτήριο εισιτηρίου.
Τον περιβάλλοντα χώρο, στα νότια του κτιρίου, με θέμα τον «βυθό» και δυνατότητα φιλοξενίας ενάλιων αρχαιοτήτων ή και γλυπτών, όπως άγκυρες κλπ.
Δίπλα στη Ζώνη του Υποβρυχίου, έχει γίνει πρόβλεψη ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί και να λειτουργεί ιερό του Αγίου Νικολάου.
Άλλα ιστορικά σκάφη
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο δυτικό μέτωπο, μπροστά από το κτίριο του Οδυσσέα, βρίσκονται τα ιστορικά σκάφη, τα οποία θα ενταχθούν στον υπαίθριο εκθεσιακό περίπατο, ως εκθέματα και συγκεκριμένα, το θωρηκτό «Αβέρωφ», η τριήρης «Ολυμπιάς» και το «Hellas Liberty». Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων ιστορικών σκαριών, όπως το καλωδιακό ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος», το ιστορικό ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης» και το αιγαιοπελαγίτικο σκαρί «Ευαγγελίστρια».
O περιβάλλοντας χώρος
Η εγκατάσταση του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης που πρόκειται να δημιουργηθεί, εκτός από την φιλοξενία των πλοίων που αναφέραμε, περιλαμβάνει την σύσταση καρνάγιου για την αναβίωση της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης, με σκοπό να κατασκευάζονται μικρά ξύλινα σκάφη για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στον χώρο προβλέπεται επίσης να υπάρχει υπαίθρια έκθεση σκαφών, εκθεσιακό κτίριο με βιβλιοθήκη και συνεδριακό κέντρο 400 ατόμων, εμπορικά καταστήματα, πλωτές υποδομές για την υποδοχή σκαφών αναψυχής, καθώς και υπόγειες θέσης στάθμευσης για 120 οχήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου