Η νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ "απορροφά" μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων, αλλά και πάλι ο λογαριασμός θα είναι αυξημένος
Θα υπάρξουν και χαμένοι από τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και από την αποκάλυψη των νέων συντελεστών υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων, θα φανεί ότι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Οι επιβαρύνσεις έχουν ήδη "κλειδώσει" για όσους ιδιοκτήτες έχουν μόνο ένα περιουσιακό στοιχείο σε περιοχή όπου έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Η νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ναι μεν "απορροφά" μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων που θα προέκυπταν αν δεν υπήρχε η μείωση των φορολογικών συντελεστών, και πάλι όμως ο λογαριασμός θα είναι αυξημένος.
Οι χαμένοι του φετινού ΕΝΦΙΑ
Στους… χαμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Σε αυτές τις περιοχές, είναι τόσο μεγάλη η αύξηση της αξίας όπου ο ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένο ότι θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι.
Είναι δεκάδες τα παραδείγματα ακινήτων σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση του φόρου. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει και περισσότερα στο τέλος. Διότι ο τελικός λογαριασμός εξαρτάται από το σύνολο των ακινήτων που έχει κάποιος στην κατοχή του.
Έτσι, αν κάποιος έχει δύο ακίνητα, μπορεί για το ένα να προκύπτει αύξηση, για το δεύτερο μείωση και ο τελικός λογαριασμός να βγαίνει σταθερός ή μείον. Τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση (8 στους 10 κερδίζουν, 14 στους 100 πληρώνουν τα ίδια και 6 στους 100 χάνουν), αφορούν στο σύνολο της περιουσίας του καθενός και όχι στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Τι γίνεται όμως με αυτούς που έχουν ακίνητα σε περιοχές που καταγράφηκε και η μεγαλύτερη αύξηση της τιμής ζώνης;
1. Στη ζώνη ΛΗ1 στο 1ο διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, η τιμή της εφορίας ανά τετραγωνικό, αυξήθηκε από τα 950 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, στα 1850 ευρώ. Δηλαδή, επήλθε αύξηση 95%. Ο ιδιοκτήτης αυτού ακινήτου, είναι βέβαιο ότι θα πληρώσει παραπάνω. Αν, με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού του, το 2021 πλήρωνε 161,5 ευρώ, το 2022 θα πληρώσει 206 ευρώ. Δηλαδή, η αύξηση θα φτάσει στο 28%.
2. Στη Ζ’ ζώνη του δήμου Ηρακλείου, η τιμή ανά τετραγωνικό αυξήθηκε από τα 1100 στα 2100 ευρώ. Η αύξηση έφτασε στο 91%. Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος κατά περίπου 30% και θα διαμορφωθεί από τα 206 στα 268 ευρώ.
3. Ένα τρίο παράδειγμα αύξησης είναι η ΙΑ ζώνη του Αγίου Δημητρίου. Η αύξηση της τιμής ζώνης είναι 85% και η επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ 28%. Δηλαδή, ένα ακίνητο 75 τετραγωνικών 20ετίας, στη συγκεκριμένη περιοχή θα επιβαρυνθεί με 206 ευρώ αντί για 161,5 ευρώ που πλήρωνε μέχρι πέρυσι.
Ακόμη και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης όπως αυτές που προαναφέρθηκαν (υπάρχουν πολλές ακόμη όπως το Μοσχάτο, το Παλαιό Φάληρο, η Δάφνη κλπ) θα δουν ότι η τελική επιβάρυνση θα είναι μερικές δεκάδες ευρώ. Και αυτό διότι στο σύνολο του ΕΝΦΙΑ στο τέλος, θα γίνεται μεγαλύτερη έκπτωση σε σχέση με πέρυσι αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου φτάνει έως και τα 150.000 ευρώ.
Δηλαδή, ο ΕΝΦΙΑ στο 1ο παράδειγμα του δήμου Αθηναίων ήταν πέρυσι 161 ευρώ αλλά επί αυτού του ποσού γινόταν έκπτωση 20% αν το ακίνητο είχε αξία 120.000 ευρώ. Δηλαδή, ο τελικός λογαριασμός έπεφτε στα 130 ευρώ. Φέτος, ναι μεν ο ΕΝΦΙΑ θα φτάσει στα 206 ευρώ αλλά η έκπτωση θα είναι 25%. Έτσι, ο τελικός λογαριασμός θα διαμορφωθεί στα 155 ευρώ. Άρα ακόμη και για το ακίνητο σε περιοχή που η τιμή ζώνης αυξάνει κατά 95%, η επβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 20-25 ευρώ.
πηγή:thetoc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου