Τον πολιούχο του Άγιο Αλέξανδρο τίμησε το Παλαιό Φάληρο.
Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, ο οποίος και προέστη της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας που ακολούθησε, στην οποία συλλειτούργησαν μαζί ο Σεβ. Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως αναφέρθηκε στην φράση που λέει ο ιερεύς κατά τη θεία λατρεία, «Πάντων των αγίων μνημονεύσαντες εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα». Κάθε μέρα η Εκκλησία μας έχει κάποιον Άγιο για να εορτάζει. Κάθε μέρα έχουμε κάποιον Άγιο που εορτάζει, για να έχουμε «μνήμη Αγίου».
Σήμερα, λοιπόν, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου Αλεξάνδρου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και προστάτου της πόλεως του Παλαιού Φαλήρου. Είναι σαφής και ξεκάθαρος ο λόγος του αποστόλου Παύλου : «Μνημονεύετε των ηγουμένων υμών, οίτινες ελάλησαν υμίν τον λόγον του Θεού, ων αναθεωρούντες την έκβασιν της αναστροφής μιμείσθε την πίστιν» (Εβρ. 13,7). Μνημονεύουμε σήμερα τον άγιο Αλέξανδρο που ελάλησε τον λόγο του Θεού, ως γνήσιος φίλος Του. Είναι γνωστή η ζωή του και το αγωνιστικό του φρόνημα, όταν, πρεσβύτερος ων, εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Μητροφάνη, καθότι υπεργηρος, ο οποίος δεν μπορούσε να μεταβεί για να υπεραπιστεί την Εκκλησία κατά την Α’ Οικουμενική Σύνοδο από τις κακοδοξίες του Αρείου, ο οποίος υποβίβαζε τον Ιησού Χριστό σε κτίσμα, και δεν τον αναγνώρισε ως ένα από τα τρία Πρόσωπα της αγίας Τριάδος και άρα ως Θεό. Έμελλε να τον διαδεχθεί και στον αρχιερατικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Άγιος Αλέξανδρος παραστάθηκε στη Σύνοδο με τη σύνεση, τη σοφία και την αγιότητα του βίου του που ήταν και τα σπουδαιότερα εφόδιά του για να υπερασπιστεί την Εκκλησία μας. Τι να μνημονεύσουμε από τη βιοτή του; Το ορθόδοξο ήθος του. Και αυτος που έχει ορθόδοξο ήθος είναι αυτός που έχει «νούν Χριστού». Όταν κάποιος γίνεται μέλος της Εκκλησίας και μέτοχος των μυστηρίων της, τότε γίνεται μέτοχος της Εκκλησίας και ενώνεται με αυτήν και άρα με τον ίδιο τον Χριστό.
Η Εκκλησία δεν διασπάται. Οι άνθρωποι διασπώνται, όταν διαχωρίζονται από την αλήθειά της, όπως οι αιρετικοί. Ο Χριστός ενανθρώπησε για να επαναφέρει τη χαμένη ενότητα. Εμείς διασπώμαστε όταν απομακρυνόμαστε από το θέλημα του Θεού και αυτό εύκολα μπορούμε να το παρατηρήσουμε στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή. Μέσα από την ενότητα έρχεται η ειρήνη. Το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας μας ενώνει και μας τρέφει με το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού, το οποίο βρήκαν την ευκαιρία κάποιοι να συκοφαντήσουν κατά την κρίση αυτή της πανδημίας, αγνοώντας ότι Αυτό υπάρχει «εις ίασιν ψυχής και σώματος».
Ο επίσκοπος εκφράζει την ενότητα, καθώς «όπου επίσκοπος, εκεί και Εκκλησία» και συνεπώς και η παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Σε αυτή την πόλη η ενότητα εκφράζεται στο πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος με το εκκλησιαστικό του ήθος, τη λιπαρά θεολογική του κατάρτιση και την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα εγγυάται την ενότητα της τοπικής σας Εκκλησίας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως έκλεισε το κήρυγμά του ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη μας, ο οποίος του επέτρεψε να προεξάρχει σήμερα, ενώ κατά την τάξιν είναι «δικαίωμα» του επιχωρίου επισκόπου να το πράξει και προέτρεψε τους πιστούς να μένουν προσηλωμένοι στην ενότητα της Εκκλησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου