Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Το πολυβολείο (μπούνκερ) των Ναζί στο Π.Φάληρο που ελάχιστοι γνωρίζουν (ΦΩΤΟ)

Το πολυβολείο του Έδεμ, σήμερα από την παραλία

Ένα παρατημένο Γερμανικό ενθύμιο κειμήλιο κατάλοιπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παράκτιο τσιμεντένιο πολυβολείο με πολεμίστρες (Μπούνκερ).

Ποτέ και πουθενά έως και σήμερα δεν έχει γίνει κάποια αναφορά για το πολυβολείο. Οι παλιοί πρέπει να το θυμούνται και όσοι το γνωρίζουν πρέπει να είναι πολλοί λίγοι. Ευκαιρία να το μάθουν αλλά και να το παραδεχτούν όσοι δεν το γνωρίζουν. 

Το πολυβολείο του Έδεμ, από την στάση του τραμ


Βρίσκεται στην στάση του τραμ στο Έδεμ και πίσω δεξιά από το περίπτερο. Από την λεωφόρο βλέπουμε το επάνω μέρος, μια μικρή βεράντα με καγκελάκια, με θέα Σαρωνικό. Χωρίς να γνωρίζουν τι υπάρχει από κάτω κάθε ημέρα από το 1942 σε αυτήν την μικρή βεράντα εκατοντάδες χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια περαστικοί στην περιοχή έχουν φωτογραφηθεί. Ίσως και εσείς που διαβάζεται τώρα έχετε βγάλει κάποια φωτογραφία εκεί χωρίς να γνωρίζεται τι κρύβεται από κάτω. Παλιά ένας φωτογράφος με το τρίποδο τους έβγαζε αναμνηστικές φωτογραφίες, γιατί είχε θέα σε όλο τον Σαρωνικό, έχω πολλές φωτογραφίες από αυτό το σημείο. 



Έδεμ Ιανουάριος του 1946 το πολυβολείο δεξιά.


Το πολυβολείο με τις πολεμίστρες του είναι χαμένο μες τα καλάμια και σε πολλά πεταμένα αντικείμενα από το άνω κατάστημα, πρέπει να παρατηρήσεις καλά για να το δεις από την παραλία. Η ιστορία του ξεκινά από το 1942 όταν οι Γερμανοί φοβούμενοι κάποια συμμαχική απόβαση, αλλά και να αποτρέψουν τη διαφυγή προς τη Μέση Ανατολή μελών της εθνικής αντίστασης και Άγγλων στρατιωτών και τον κατάπλου πλοίων με πολεμοφόδια για το ΕΑΜ. 

Έτσι έκτισαν αρκετά πολυβολεία στην περιοχή μας. Μετά το τέλος του πολέμου με το που έφυγαν τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα και άφησαν την μαύρη πινελιά τους, ο Δήμαρχος Κ. Τουφεξής, για να τους τιμήσει το μετέτρεψε σε δημόσια ουρητήρια του Έδεμ. Με το που κατέβαινες τα σκαλάκια που υπήρχαν και σήμερα είναι κλεισμένα έμπαινες και τα πάντα έλαμπαν, στην είσοδο καθόταν μια γιαγιούλα πάντα με το πλεκτό στο χέρι, ένα μικρό τραπεζάκι υπήρχε μπροστά της με ένα μικρό πιατάκι πάνω σε ένα κεντητό σεμεδάκι, εκεί άφηναν όλοι το κάτι τις τους. 


1950. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. με τον μικρό Δημήτρη. Στην μικρή βεράντα (ταράτσα) με τα καγκελάκια του πολυβολείου.
Πηγή : Τα παιδιά του Πειραιά

 Ίσως και εδώ όπως το κλειστό λιμανάκι να υπάρχει κάποιο μπέρδεμα. Το σκοτεινό αυτό ενθύμιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στέκει και θα στέκει για πολλά χρόνια σε πείσμα του χρόνου ως θύμηση της ιστορίας μας. Και ευχής έργον θα ήταν να καθαριστεί από όλα τα πεταμένα υλικά που το εξαφανίζουν, να συντηρηθεί και να αναδεχθεί ώστε ο κόσμος να το γνωρίσει.

1963. Ο Νίκος Δάμπασης με την μικρούλα Ιωάννα στην αγκαλιά. Στην μικρή βεράντα (ταράτσα) με τα καγκελάκια του πολυβολείου.


1950.
Οι τέσσερις φίλοι Παλαιό Φαληριώτες σε μια αναμνηστική φωτογραφία στην μικρή βεράντα (ταράτσα) με τα καγκελάκια του πολυβολείου του Έδεμ.
Ο φαντάρος αριστερά είναι ο Γιώργος Λουδάρος ιδιοκτήτης της γνωστής ταβέρνας “Η Γέφυρα” στην γωνία της λεωφόρου Αμφιθέας με την Μίνωος.
Διπλά του είναι ο Σαμπατακάκης αργότερα πρόεδρος τον λεμβούχων Παλαιού Φαλήρου.
Τρίτος είναι ο Γεράσιμος Μουρίκης, τον τέταρτο δεν μπορώ να τον διακρίνω.

1942 Κατοχή και η Σάσα Καρατζά στην μικρή βεράντα (ταράτσα) με τα καγκελάκια του πολυβολείου.



                                                               Κατοχή 1941-1944.
Σπάνια απεικόνιση του ξενοδοχείου "Φαληρικόν", Ποσειδώνος & Τερψιχόρης, στό Παλαιό Φάληρο υπό την επίταξη των Γερμανών κατακτητών.
Το ξενοδοχείο αναγνώρισε ο Δημήτρης Κακίτσης σχολιάζοντας στις 7 Αυγούστου 2015: "Παλ.Φάληρο - Ξενοδοχείο Φαληρικό Ποσειδώνος & Τερψιχόρης." και η Marianna Papadakii (Πηγή - Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ)



"Όποιος έχει κάποια φωτογραφία από το πολυβολείο ας μου την στείλει να την προσθέσουμε στο άλμπουμ.

Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους θα το κοινοποιήσουν.

Όσοι ποιο πολλοί τόσο καλύτερο για να φτάσει στα αυτιά ορισμένων υπεύθυνων μήπως και γίνει κάτι."

Πηγή Ιστορικού Υλικού : Αρχείο Δημήτρη Κακίτση.
Πηγή φωτογραφιών - Δημήτρης Κακίτσης.
Εικονιζόμενοι - Σάσα Καρατζά 1943, Νίκος Δάμπασης & Ιωάννα 1963, Νικόλαος Λουδάρος 1965, Λάμπρος & Δημήτρης Κωνσταντάρας 1950.
© 1η Δημοσίευση στο διαδίκτυο από Δ. Κακίτση.
Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας-Έρευνα-Κείμενα-Χρονολόγηση-Τεκμηρίωση περιοχής και κτιρίων : Δημήτρης Κακίτσης. Μια φωτογραφία από την συλλογή - © Π.Φ.Κ. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου