Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Η ατάκα-"σταθμός" του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη που ξεκίνησε από το Παλαιό Φάληρο!


Πριν από πέντε χρόνια ο Γιάνης Βαρουφάκης μεσουρανούσε στο ευρωπαϊκό στερέωμα ως ο ασυμβίβαστος υπουργός Οικονομικών που ανέβαινε στη μηχανή του για να πάει από το σπίτι του στην Πλάκα στο υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, ενώ εμφανιζόταν στις ξένες πρωτεύουσες με μαύρες καμπαρντίνες και πολύχρωμα πουκάμισα.

 Σήμερα εξακολουθεί να έλκει τη δημοσιότητα, όχι μόνο επειδή είναι αρχηγός κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή, του ΜέΡΑ25, αλλά επειδή οι πράξεις του κατά τους πέντε μήνες που ήταν υπουργός Οικονομικών έχουν χαραχθεί στη μνήμη εχθρών και φίλων. Ο κ. Βαρουφάκης κατέθεσε προχθές στα Πρακτικά της Βουλής έναν φάκελο με ένα στικάκι με τις μυστικές καταγραφές των συνεδριάσεων του Eurogroup που συμμετείχε, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τον επέστρεψε στον αποστολέα. Το περιστατικό αυτό είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τις συγκινήσεις που μας πρόσφερε λίγο μετά την εκλογή του στη Βουλή ως «πρώτος των πρώτων» με 135.000 σταυρούς στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σύνθετη προσωπικότητα και θα κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι πρόκειται για μια «καρικατούρα» από κόμικς υπερηρώων. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χάρη στον νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που τον υποστήριξε συστηματικά και ότι είχε τα εύσημα του υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος διατηρούσε κοινωνικές σχέσεις με τους γονείς του κ. Βαρουφάκη.

Ήταν γείτονες στο Παλαιό Φάληρο. Η φράση «λιτός βίος» που αξιοποίησε ο κ. Βαρουφάκης όταν έγινε υπουργός ανήκει στον βετεράνο Ηπειρώτη πολιτικό, ο οποίος ποτέ δεν παραλείπει να επαναλαμβάνει ότι οι Ελληνες πρέπει να ξαναβρούν το ηθικό ανάστημα και τον χαρακτήρα που επιβάλλει ο λιτός βίος. Η αφήγηση αυτή άρεσε στον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος έριξε το σύνθημα, αλλά στη συνέχεια φωτογραφήθηκε την Καθαρά Δευτέρα του 2015 για το γαλλικό περιοδικό Paris Match στην ταράτσα του νεοκλασικού του με θέα την Ακρόπολη απολαμβάνοντας ένα πλούσιο νηστίσιμο γεύμα μαζί με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.

Ο κ. Βαρουφάκης πίστευε ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορούσε να σύρει την Ευρώπη στη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, κάτι που εξακολουθεί να πιστεύει. Μάλιστα δεν περιορίστηκε στο ελληνικό χρέος, αλλά ασχολήθηκε και με το ιταλικό. Το πρώτο του ταξίδι ως υπουργού Οικονομικών ήταν στη Ρώμη. Καλεσμένος σε εκπομπή του κρατικού καναλιού RAI προειδοποίησε τους Ιταλούς ότι μετά την Ελλάδα έρχεται η σειρά της χώρας τους γιατί «το ιταλικό χρέος είναι μη βιώσιμο». Ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν έσπευσε να χαρακτηρίσει τη δήλωση ως «άτοπη».

Το σχέδιο του ειδικού στη θεωρία των παιγνίων υπουργού προϋπέθετε ότι η Αθήνα θα ήταν αποφασισμένη να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Μόνο τότε η Ευρωζώνη θα υπέκυπτε στις ελληνικές απαιτήσεις. Γι’ αυτόν τον σκοπό ο κ. Βαρουφάκης είχε ετοιμάσει, με τη βοήθεια του οικονομολόγου Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και άλλων, ένα μυστικό σχέδιο δημιουργίας παράλληλου συστήματος πληρωμών μέσα από το χακάρισμα του Taxis. Το σχέδιο αυτό, το οποίο αναφέρεται στην ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα» (η οποία στηρίζεται στο βιβλίο του πολιτικού, «Ανίκητοι Ηττημένοι») έβαλε σε πειρασμό τον κ. Τσίπρα, αλλά σύντομα απορρίφθηκε.

Τι συνέβη στη Ρίγα

Στις 24 Απριλίου 2015, στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, ο κ. Βαρουφάκης, παρά το ότι πλησίαζε η λήξη ομολόγου 7 δισ. ευρώ, ξεκίνησε με μια ακόμη διάλεξη για τη διαγραφή του χρέους, ενώ πρόσθεσε ότι θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη. Το κλίμα φορτίστηκε. Οπως έγραψαν οι Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ είπε ότι ο ίδιος αρνείται στη χώρα του τη 13η σύνταξη και δεν θα τη δεχθεί για την Ελλάδα. Ο κ. Βαρουφάκης του απάντησε ότι είναι «αναξιοπρεπής». «Εχουμε προχωρήσει πολύ προς τη λάθος κατεύθυνση», σχολίασε σκωπτικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στο περιοδικό των New York Times ότι είχε ηχογραφήσει τη συνεδρίαση και έγραψε στο Twitter ότι αφιερώνει στους ομολόγους του τη φράση του Ρούσβελτ για τους πλουτοκράτες: «Τους ενώνει το μίσος τους για εμένα και καλωσορίζω αυτό το μίσος».

πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου