Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Τα άγνωστα βυζαντινά έργα που ανακαλύφθηκαν στον Αγ.Αλέξανδρο στο Π.Φάληρο

Στην έκθεση με θέμα την αξία του βυζαντινού πολιτισμού,φιλοξενούνται μεταξύ άλλων και τα άγνωστα έργα του ζωγράφου Κωνσταντίου Παρθένη τα οποία ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η σελίδα μας στο Facebook: Kάντε Like στο PaliofalirON για να ενημερώνεστε αυτόματα χωρίς να ψάχνετε
«Η έκθεση αναδεικνύει την όλη αξία του βυζαντινού πολιτισμού στη διαμόρφωση του εν γένει ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και προσθέτει τεκμήρια στην, αδιαμφισβήτητη πλέον, ιστορική αλήθεια ότι όχι μόνο το Βυζάντιο και η βυζαντινή περίοδος δεν ανήκουν στον 'σκοτεινό Μεσαίωνα', αλλά, όλως αντιθέτως, δίχως το Βυζάντιο και τον βυζαντινό πολιτισμό δεν θα είχε υπάρξει η Αναγέννηση» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας», την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, για την οποία ένωσαν τις δυνάμεις τους, εκτός από το Μουσείο, η Συλλογή Βελιμέζη από την οποία προέρχονται αρκετά έργα και το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη.
Σε μια πόλη με γιορτινή ατμόσφαιρα, σ' αυτό το «εμβληματικό», όπως το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος, Μουσείο, μια έκθεση που εντυπωσιάζει καθώς ανοίγει με τρία σύγχρονα βημόθηρα, του Στέλιου Φαϊτάκη, του Παύλου Σάμιου και του π. Σταμάτη Σκλήρη, αλλά τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της τις φυλάει για τον επισκέπτη μέσα από τις αγιογραφίες σπουδαίων ζωγράφων που από τα πιο ταπεινά εκθεσιακά σημεία σηματοδοτούν τον διάλογο της βυζαντινής με τη σύγχρονη ζωγραφική. 
Οι εικόνες Παναγίας του Ευαγγελισμού και του Άγγελου του Ευαγγελισμού του Κωνσταντίνου Παρθένη από τα άγνωστα έργα του ζωγράφου που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στον ιερό ναό του Αγ. Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο, αλλά και το σχέδιο του Εσταυρωμένου για το τέμπλο του Αγ. Σπυρίδωνα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης που αγιογράφησε ο Νίκος Εγγονόπουλος, μαζί με την ακριβή αναπαράσταση του τέμπλου του Αγ. Διονυσίου του Αεροπαγίτη μέσα από τα ανθίβολα του Σπύρου Βασιλείου, τις εικόνες και τα σχέδια των Φώτη Κόντογλου, Ράλλη Κοψίδη, Γεωργίου Κόρδη, Μ. Ματσάκη, Μάρκου Καμπάνη κ.ά., αλλά και το κασελάκι με τα ζωγραφικά εργαλεία του Κωνσταντίνου Αρτέμη που εκπροσωπεί τη Ναζαρινή τεχνοτροπία στην έκθεση, μαζί με δύο μεγάλες δεσποτικές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, συνθέτουν τον καμβά αυτής της πρωτότυπης έκθεσης που διατρέχει την εξελικτική σχέση της βυζαντινής τέχνης στον 20ό και 21ο αιώνα, και το αποτύπωμά της στη σύγχρονη δημιουργία.
«Η έκθεση 'Τέμπλον' μάς υπενθυμίζει την ουσία και την αξία του τρίτου πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τον οποίον εκπροσωπεί η χριστιανική διδασκαλία και παράδοση, σε όλες της τις εκφάνσεις» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας οφείλουμε να συνειδητοποιούμε ότι η χριστιανική διδασκαλία, ως αναπόσπαστο στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι η διδασκαλία της 'κοινωνίας ανθρώπων', της 'οικείωσης' και της 'αλληλεγγύης', η οποία χτίζεται πάνω στα πολιτισμικά θεμέλια της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Ρώμης, προσθέτοντας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό τα βασικά ανθρωπιστικά του χαρακτηριστικά. Και μαζί, τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, με έμφαση στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Τα εγκαίνια της έκθεσης στάθηκαν αφορμή να ανακοινωθεί η δωρεά της συλλογής Βελιμέζη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Παναγιώτης Λασκαρίδης, παρόντων των υπευθύνων της Συλλογής, Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και Αλέξανδρου Γερ. Μακρή, εχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες παραχώρησης της συλλογής, μετά την ολοκλήρωση των οποίων, και αφού το θέμα περάσει από το ΚΑΣ, θα μπορέσει πλέον να εκτεθεί για το κοινό σε χώρο του ιδρύματος.
Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο η βυζαντινή τέχνη εξακολουθεί να εμπνέει σύγχρονους καλλιτέχνες, μέσα από 97 έργα, εκ των οποίων τα 82 παρουσιάζονται για πρώτη φορά και προέρχονται, εκτός από τη συλλογή Βελιμέζη, από δημόσια μουσεία, ναούς, και ιδιωτικές συλλογές. Για το βραβευμένο το 2005 ως το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς» Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, ένα κομψό και αξιοζήλευτο μουσείο, η έκθεση είναι μία ακόμα δράση στην εξωστρεφή στρατηγική του. Ένας ιδιαίτερος τρόπος να ανανεώνει τους επισκέπτες του και κυρίως να τροφοδοτεί το κοινό του με πρωτότυπες περιοδικές εκθέσεις και να προσελκύει διαρκώς νεαρούς ηλικιακά επισκέπτες, όπως επισήμανε η διευθύντριά του Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.
Την επιμέλεια του ομώνυμου τόμου της έκθεσης με πρωτότυπες εργασίες για το τέμπλο επιμελήθηκε ο Χ.Φ. Μαργαρίτης, συνεπιμελητής της έκθεσης μαζί με τις Έλια Νικητοπούλου και Ειρήνη Πάνου εκ μέρους του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη.

πηγή:avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου