Η εποχή που οι νεόδμητες μεζονέτες είχαν την τιμητική τους ως το απόλυτο όνειρο στέγασης για τους νεοέλληνες έχει παρέλθει, μάλλον ανεπιστρεπτί. Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική έρευνα
της κτηματομεσιτικής εταιρίας RE/MAX Ελλάς, καταδεικνύει πως σήμερα ο Έλληνας αναζητά ακίνητα προς ενοικίαση, μικρού εμβαδού και παλαιότητας.Στη σχετική έρευνα προκύπτει ότι η αγορά μισθώσεων κατοικιών όσον αφορά τη ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ενός ή δύο δωματίων, ηλικίας έως 20 ετών ή και παλαιότερα αλλά πλήρως ανακαινισμένα. Η συγκεκριμένη τάση η οποία αυξάνει έχει επιφέρει και μια μικρή αύξηση στα μισθώματα της τάξης του 2,1% μεσοσταθμικά το 2017, η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά μέσα στα χρόνια της πολυετούς κρίσης.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης στις περισσότερες περιοχές, ενώ σε κάποιες παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Μείωση εντοπίζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και αυτή είναι περιστασιακή. Τα μικρότερα σπίτια, ηλικίας έως 10-15 ετών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και έχουν περισσότερες πιθανότητες για ενοικίαση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καθώς για τη συγκεκριμένα κατηγορία παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την έρευνα, σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Νέα Σμύρνη, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια και την Αγία Παρασκευή, προτιμούνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 80 – 90 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών, με μηνιαίο μίσθωμα 400 – 500 ευρώ. Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο προτιμώνται διαμερίσματα 1 – 2 δωματίων, πλήρως ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, επιφάνειας 40 – 70 τ.μ., με το ενοίκιο να διαμορφώνεται σε 350 – 450 ευρώ. Στις πιο οικονομικές περιοχές (π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια), προτιμούνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, με τα ενοίκια να διαμορφώνονται κάτω από 350 ευρώ το μήνα.
Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 2,1%. Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 2%, στη Θεσσαλονίκη κατά 1% και στην περιφέρεια κατά 5% (με μεγάλες όμως διαφορές από πόλη σε πόλη). Την μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 5% παρουσίασαν οι τιμές στην Καρδίτσα ενώ στη Σπάρτη οι τιμές μειώθηκαν κατά 3% και στα Ιωάννινα κατά 2%. Στον αντίποδα, αξιόλογη αύξηση των τιμών των ενοικίων παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο κατά 18% και στην Αλεξανδρούπολη κατά 7%. Μικρότερη άνοδος ύψους 2 έως 5% σημειώθηκε σε πόλεις όπως η Λάρισα, η Ξάνθη και η Λαμία, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν τα ενοίκια στην Κόρινθο. Στην Αττική, η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας (περίπου -5,5%), ενώ μείωση 3,5% συναντάται σε ακριβές περιοχές όπως είναι η Εκάλη και τό Ψυχικό με εξαίρεση το Νέο Ψυχικό όπου εκεί παρατηρήθηκε αύξηση 3%. Στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, με εξαίρεση το Κολωνάκι όπου παρατηρήθηκε αύξηση 7,4%, το Νέο Κόσμο 5% και το Κουκάκι όπου υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση 17%. Ανοδικές ήταν οι τάσεις και στα νότια προάστια (+3,6%), με τις πιο σημαντικές αυξήσεις στις περιοχές Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης (10% και 11% αντίστοιχα). Στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα), η αύξηση ήταν περίπου 3 έως 3,5%. Στα δυτικά προάστια, οι τιμές κινήθηκαν σε ελαφρώς ανοδικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές (ποσοστό αύξησης 2-3%), ενώ στις περιοχές Χαϊδαρίου και Νίκαιας οι αυξήσεις ήταν σημαντικές με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 3,8% και 5,3% αντίστοιχα. Τέλος, στην περιοχή του Πειραιά και τις όμορες περιοχές, οι τιμές παρέμειναν κατά μέσο όρο αμετάβλητες, με εξαίρεση το Πασαλιμάνι όπου καταγράφηκε αύξηση 4,1%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου