Υπενθυμίζεται ότι οι ετήσιες συναλλαγές κατοικιών εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τις 12.000-15.000, έναντι 150.000 που είχαν καταγραφεί στο απόγειο της αγοράς ακινήτων το 2007. Ως εκ τούτου, οι τιμές εξακολουθούν να υποχωρούν, αν και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου δωδεκαμήνου ο ρυθμός της πτώσης ήταν χαμηλότερος.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, κατά τη διάρκεια του φετινού δεύτερου τριμήνου οι τιμές των οικοπέδων σε επιλεγμένα σημεία της Αττικής κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 1,3% κατά μέσον όρο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ωστόσο, κατά την αντίστοιχη περσινή σύγκριση του 2016 προς το 2015, η μέση υποχώρηση των τιμών είχε διαμορφωθεί σε 2,7%.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, οι τιμές των οικοπέδων θα συνεχίσουν να υποχωρούν τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, καθώς δεν προβλέπεται άμεση ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας. Αυτό αποδεικνύεται και από τη συνεχιζόμενη πτώση των επενδύσεων σε νέες κατοικίες και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό της τάξεως του 11,2% σε ετήσια βάση κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, έναντι πτώσης κατά 3,1% κατά το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.
Μεταξύ των περιοχών που περιλαμβάνονται στην έρευνα, τη μεγαλύτερη πτώση με 1,7% καταγράφουν τα οικόπεδα στο Μαρούσι. Συγκεκριμένα στη θέση «Ψαλίδι», μια από τις περιοχές που αναπτύχθηκαν σημαντικά τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης, οι τιμές πώλησης διαμορφώθηκαν σε 640 ευρώ/τ.μ., από 650 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στον Χολαργό, η μέση τιμή πώλησης υποχώρησε κατά 1,5% σε 915 ευρώ/τ.μ., από 930 ευρώ/τ.μ. πέρυσι, ενώ στο Περιστέρι (Ανθούπολη) οι τιμές των οικοπέδων καταγράφουν μέση πτώση της τάξεως του 1,3% σε 705 ευρώ/τ.μ.
Στο Παλαιό Φάληρο, η πτώση δεν ξεπερνά το 1%, με τις τιμές να διαμορφώνονται σε 1.175 ευρώ.τ.μ. (για οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 1,4), ενώ τη μικρότερη πτώση σε σχέση με το 2016 σημειώνουν τα οικόπεδα στους Αμπελοκήπους με 0,95% και μέση τιμή πώλησης 1.765 ευρώ/τ.μ. Η υψηλότερη τιμή σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές οφείλεται στον πολύ υψηλότερο συντελεστή δόμησης, ο οποίος ανέρχεται σε 3,6.
Η αντιπαροχή
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό της αντιπαροχής, αυτό παραμένει σε μόλις 38% κατά μέσον όρο για τις παραπάνω περιοχές, έναντι ποσοστού 58% που είχε καταγραφεί κατά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, αλλά και πριν από την επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, αρχής γενομένης από το 2006. Οι αντιπαροχές έχουν πληγεί σημαντικά, δεδομένης της ανυπαρξίας επενδυτικής δραστηριότητας από την πλευρά των κατασκευαστών. Σύμφωνα με την Geoaxis, «οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να πετύχουν τα επιθυμητά ποσοστά και οι κατασκευαστές δεν εκδηλώνουν σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για αντιπαροχές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη μεγάλη δυσκολία διάθεσης των ακινήτων. Οσοι ιδιοκτήτες γης διατήρησαν τα οικόπεδά τους μετά το 2006 είναι οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς το συνολικό κόστος για την ανέγερση κτιρίου επί οικοπέδου με αντιπαροχή αυξήθηκε σημαντικά με την επιβολή ΦΠΑ από 1/1/2006 στις παραδόσεις των νεόδμητων ακινήτων σε συνδυασμό με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ».
Μεγαλύτερες μειώσεις στις αντιπαροχές εντοπίζονται σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη υπερπροσφορά διαμερισμάτων, όπως π.χ. το Μαρούσι. Στον αντίποδα, μικρότερες είναι οι μειώσεις στα ακριβά προάστια της Αττικής (Π. Ψυχικό, Λαιμός Βουλιαγμένης) και στο κέντρο της Αθήνας (π.χ. Λυκαβηττός, Μετς), όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη διαθέσιμων οικοπέδων. Το βέβαιο είναι ότι, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, ο οικοπεδούχος θα λάβει τουλάχιστον ένα διαμέρισμα λιγότερο σε σχέση με το τι θα μπορούσε να εξασφαλίσει πριν από μία δεκαετία.
Οπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Ξυλάς, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2017 και πιθανώς και το επόμενο έτος, καθώς δεν προβλέπεται κάποια άμεση ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά κατοικίας, τουλάχιστον σε επίπεδο τέτοιο που να ενισχύσει αντίστοιχα και τη ζήτηση στην αγορά οικοπέδων.
Πηγή:kathimerini.gr
Πηγή:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου