Το φαινόμενο,έκανε την παρουσία του ήδη από πέρυσι και έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και ανησυχία.Μην ξεχνάμε ότι ο Κορινθιακός έχει υπέροχες παραλίες που τις προτιμούν πολλοί καθώς απέχει λίγη μόλις ώρα από την Αττική.
Αποτέλεσμα των θαλάσσιων ρευμάτων, αλλά και της υπεραλίευσης είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει φέτος το φαινόμενο με τις τσούχτρες στον Κορινθιακό.
Τις περασμένες μέρες στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, οικολογικές οργανώσεις και φορείς από τέσσερις Περιφέρειες -Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς και Αττικής- συζήτησαν θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής του Κορινθιακού και της απονέκρωσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν πλέον σε μόνιμη βάση στον Κορινθιακό παρεπιδημούντα είδη, όπως οι μέδουσες και οι τσούχτρες.
Το θέμα της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών φέρνουν και στην Ολομέλεια της Βουλής, με κοινή ερώτησή τους προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης και Κορινθίας, Χρίστος Δήμας,.
«Το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των μεδουσών, που παρατηρείται εσχάτως στον Κορινθιακό Κόλπο ως αποτέλεσμα της υπεραλίευσης και της έξαρσης της παράνομης αλιείας, έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους όλων των παραλιακών περιοχών και έχει επιφέρει προβληματισμό στον επιστημονικό κόσμο. Επιπλέον, ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, αφού το φαινόμενο μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τους επισκέπτες των παραθαλάσσιων περιοχών» αναφέρεται στην παρέμβαση.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο Σταμάτης Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού «ο Αρίων»: «Οι μέδουσες μας δείχνουν το μέγεθος της υπεραλίευσης. Οι μέδουσες στον Κορινθιακό είναι κάτι σαν τον πυρετό στο μικρό παιδί».
«Οι μέδουσες του πελάγους, αυτές που τσιμπούν εγκλωβίζονται πολλές φορές σε κόλπους από τυχαία γεγονότα» εκτίμησε από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Παναγιώτης Παναγιωτίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου